Fatma Sema Tekerek - Kumaş - Dival Sanatı - Geleneksel El Sanatları
Evinizde sanatı yakalayabileceğiniz, yer yer dini motiflerle var olan Fatma Sema Tekerek eserleri, altın ve ahşap çerçeveleri ile sanatı ve inancı birleştiren bir nitelikte. Kumaş ve emeğin buluşmasından ortaya çıkan bu eserleri yaşam alanınıza taşımak için ürünleri sepete ekleyin, siparişinizi verin, size özel paketlemesi ile KybelArt sanatı adresinize taşısın!
Sanatçının gözünden; Maraş İşi de denilen Dival işlemesi Osmanlı döneminde sarayın taht örtülerinde, binici takımlarında, kapı ve pencere perdelerinde, bohça, yastık, yatak örtüsü, yer minderi örtüsü, cüz kesesi gibi eserlerde kumaş ve deri üzerine uygulanarak tüm Osmanlı coğrafyasında kullanılmıştır. Ayrıca gelin ve damat elbiselerinde de çok tercih edilen bir bezeme öğesi olarak tercih edilmiştir. Günümüzde çeşitli boyda örtüler, panolar, fantezi elbiseler, kemer, iğne, broş, küpe, ayakkabı, terlik, çanta, cüzdan, gözlük kabı, sigaralık, vb. süslemelerinde uygulanmaktadır. İnce ince, tel tel işlenmiş, el emeği göz nuru ile yapılan sabır dolu bir sanattır.
BİYOGRAFİ
Fatma Sema Tekerek, 1964 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu.
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nde devam ettiği Kız Meslek Lisesi'nde Dival işlemeye başladı. Kahramanmaraş Valiliği'nin düzenlediği bir çok sanat yarışmasına katılarak birincilik aldı.
Tekerek, “Esma-ül Hüsna” konseptiyle 4 yıl boyunca kendi atölyesinde diğer nakışçılarla birlikte Dival nakış serisi yaptı.
2010 yılında İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi'nde “Sonsuz Evrende Bir Vav ile Bütünleşmek” adlı kişisel sergisinde seriyi tamamladı ve 200'ün üzerinde eser sergiledi.
Tekerek halen Kahramanmaraş'ta çalışmalarını sürdürmektedir.