Havva Bayraktar - Minyatür - Geleneksel Sanatlar
Sanatçı Havva Bayraktar'ın renkleri ve ışıkları bütünleştirmesiyle ortaya çıkardığı eşsiz eserler. Tasvirler, tarihi yansıtmalar ve renk uyumuyla Bayraktar'ın eserleri, sanatseverlere farklı bir keyif verecek. Daha fazlası için KybelArt Minyatür seçkisini keşfedin, beğenin ve hediye edin!
Sanatçının gözünden ; latince’den gelen adıyla ‘’miniature’’ matbaa öncesi devrin yazma eserlerinde kullanılan, ışık-gölge hareketleri olmayan, derinlik ve perspektif taşımayan, ince çizgi ve detaylardan oluşan renkli bir kitap sanatıdır. Türk Minyatürü geçmişte ‘’Nakış-Tasvir’’olarak isimlendirilirken, Sanatçısı ‘’Nakkaş-Musavvir’’adını alır. Minyatür döneminin resimli belgeleridir. Çünkü; görüneni birebir resmetmek yerine nakkaş bilgiyi resmeder. Devrin önemli olayları, geçmişe ait mitolojiler, destanlar, devrinin kültür, inanç ve yaşam biçimleri, coğrafi ve mimari özellikleri, savaşlar, şenlikler, düğünler, cenazeler, kahramanlık hikayeleri, seferler minyatürün konularıdır. Günümüzde sadece kitap sanatı olmaktan çıkıp yeni sanatçılar tarafından yeniden yorumlanarak daha büyük boyutlarda bir levha sanatı şeklinde yaşatılmaya devam etmektedir.
BİYOGRAFİ
Havva Bayraktar, 1970 yılında Ankara’da doğdu. İlahiyat Fakültesi ve Türk Dili Edebiyatı Bölümü mezunudur. 2000 yılında başladığı sanat eğitiminde Derya Önder Kaldım’dan tezhip, Meral Özcan’dan ebru, Doğan Çilingir’den hat dersleri aldı. 2011 yılından beri Berrin Çakin Güç’le minyatür çalışmaya devam eden Bayraktar, yurt içi ve yurt dışında çeşitli karma sergi ve projelerde yer aldı. Bayraktar, 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Su Medeniyeti konulu yarışmasında ebru dalında; 2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı - Klasik Türk Sanatları Vakfı Erguvan İstanbul Projesinde, 2011 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı- Klasik Türk Sanatları Vakfı İstanbul'un Yüzü Koleksiyonunda, 2013 yılında İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi - İstanbul Hat Eserleri Müzesi Türkiye’nin Yüzü Koleksiyonunda minyatür dallarında yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2013 yılında düzenlenen 17. Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışmasında minyatür dalında Bayraktar’ın eseri sergilemeye layık görüldü.