Meryem Yılmaz - Deri - Geleneksel El Sanatları

BİYOGRAFİ

1976’ da Kütahya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kütahya’da tamamlayıp, ön lisans eğitimine Marka İletişim Bölümü’nde devam etti.

Deri işleme aile mesleği olduğundan ve deri kokusunu içine çekerek büyüdü.  Meslek olarak  başka bir alan düşünmedi. Çünkü deri ile arasında bir bağ oluştu. Okuldan kalan zamanlarını babasının deri atölyesinde geçirmek onu çok mutlu ediyordu. Zamanla babası ustası oldu. Böylece ilk eğitimini babasından almış oldu. Deri onun için olağanüstü bir malzeme. Çünkü deri ürünler doğal yöntemlerle tabaklanır ve tamamen kimyasaldan uzaktır. Deriyi renklendirmek için kullanılan boyalar ise tamamen doğal boyalardır. Ürünlerin doğal olması sebebiyle formları bozulmadan yıllarca yaşama özelliğine sahiptir. Bu doğal ve dayanıklı malzemeyi işlemek onu insanların beğenisine sunmak için birçok kaynağı taramak ve çeşitli kültürlerden ilham almak gerekiyor. Zamanının bir kısmını araştırma ve desen egzersizleri yaparak geçiriyor. Genellikle ürünlerinde geleneksel desenleri kullanıyor. Ve ürünlerinin her biri tek olma özelliğine sahip. Nerdeyse insanın varoluşundan beri birçok alanda kullandığı deriyi kendi doğallığına ve estetiğine uygun bir şekilde işlemek ve ona bu üslupla form vermek üretiminin temel amacı. Uzun yıllar kendini geliştirmek için çalışıp kendini donattıktan sonra  Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğreticilik yaptı. Daha sonra da edinmiş olduğu bilgi ve tecrübeye dayanarak Eskişehir Odun Pazarı’nda bulunan kendi  atölyesini açtı. Kendi atölyesinde ve çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak geleneksel olan deri işlemeciliği  sanatını  gelecek kuşaklara aktarmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Deri İşleme Sanatçı Tanıtım Kartına sahip olup, bu dalda Türkiye'de İlk ve tek kadın sanatçı olma unvanını taşıyor. Yurt dışında ve yurt içinde birçok festival, sergi ve etkinlikte ürünlerini ve deri işleme sanatını tanıtmaktadır.

Meryem Yılmaz Eserleri