Nursel Karaca - Çini - Geleneksel El Sanatları
Nursel Karaca tabloları sizi ve sevdiklerinizi bekliyor! Mavi, kırmızı ve turkuazın benzersiz uyumları, bir örneği daha olmamalarıyla evinizi çok daha anlamlı kılacak! Hediyelerinizin unutulmaz ve daha özgün olmasını diliyorsanız KybelArt'ı keşfedin!
Sanatçının gözünden; çini; aslı toprak olan, üzeri sırlanarak çeşitli şekillerle nakışlanıp, pişirilmek suretiyle, meydana getirilen sanat eserlerinin ortak adıdır. Türk Çini Sanatı, 8. ve 9. yüzyıllarda Uygurlara dayandırılmaktadır. Anadolu dışında Türk Sanatı’nın gelişim çizgisine uygun olarak, Uygur, Karahanlı, Gazneli ve Büyük Selçuklular gibi öncü çevrelerde sürekli gelişimini sürdürmüştür. Çini, Anadolu’ya Selçuklular ile girmiş ve bu dönemde olağanüstü bir gelişim göstermiştir. Osmanlılar döneminde ise geleneksel sanatların en nadide dallarından biri olarak gelişiminin doruk noktasına ulaşmıştır.
BİYOGRAFİ
Dr.Öğr.Üyesi Nursel KARACA 19.07.1965 tarihinde Bolu’da doğdu. İlköğrenimini Bolu’da, ortaokul ve lise öğrenimini Düzce’de okul birinciliği ile tamamladı.
1982-83 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde İngilizce Hazırlık eğitiminin ardından ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim gördü. Diş Hekimi olan eşinin tayini nedeniyle ön lisansını alıp, lisans eğitimini Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde bölüm birinciliğiyle tamamladı.
1986 yılında ODTÜ’de başlayan çalışma hayatını 1996 yılından itibaren YYÜ Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak sürdürdü.
2007-2009 yılları arasında Uludağ Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu’nda, 2009 yılından itibaren Yalova Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nde İngilizce okutmanı olarak görev yaptı.
2000 yılında YYÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Yüksek Lisans (MA) derecesini aldı.
2011 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nda Doktora (PhD) çalışmasını tamamladı.
05.03.2013 tarihinden itibaren Yalova Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Grafik Tasarımı Anasanat Dalı’nda Dr.Öğr.Üyesi olarak görev yapmaktadır. Geleneksel Türk süsleme sanatlarından kağıt süsleme sanatı olan Ebru Sanatı ve yine geleneksel Türk El Sanatları’nın bir dalı olan Çini Sanatı, filografi, resim ve mozaik sanatı ile uğraşmaktadır. Ebru ve çini sanatındaki çalışmalarıyla kişisel sergileri olan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışında pek çok karma sergiye katıldı. Evli ve üç çocuk sahibidir.