Ömer Ayseli - Takı - Modern Sanatlar

Değerli taşların estetikle oyunu; takı. Sanatçı Ömer Ayseli'nin usta ellerinden çıkan takılar, Anadolu'nun kadim kültürüne atıfta bulunuyor. Özgün ve sıradışı tasarımlarıyla bu sanat eserleri, ister kendinize ister sevdiklerinize eşsiz birer hediye ve tek tıkla kapınızda!

 

Sanatçının gözünden; Telkâri, ince gümüş tellerin birleştirilmesinden ibaret olan bir gümüş işleme sanatıdır. Bir altın veya gümüş tel ya da levhadan, özel bir alet ile, elde edilmiş tane veya kürelerden ibaret olan telkârideki aynı optik etki aynı kalınlıktaki 2 ya da daha fazla telin örülmesi ile elde edilebilir. 

 

BİYOGRAFİ

( Kültür ve Turizm Bakanlığı  / Geleneksel El Sanatları Sanatkârı -Telkâri Sanatçısı )

28 Kasım 1986 yılında Mardin’de dünyaya geldim.

1997 yılında Gazipaşa İlkokulunu, 2000 yılında Cumhuriyet Ortaokulu’nu, 2003 yılında Ticaret Meslek Lisesi’ni bitirdim. Telkâri sanatına 1993 yılında dedemin arkadaşı Süryani asıllı Afif Çoban Usta’nın yanında çıraklık yaparak başladım. O dönem sadece atölye işleyişini izleyip ayak işlerini  yapıyordum. El becerimi ve merakımı gören Afif Usta beni George Tavşan Usta’ya yolladı.

1994-1996 yıllarında Devlet Telkâri Sanatçısı olan George Usta’nın yanında çalıştım. Ustanın İstanbul’a göç etmesiyle 1997 yılında Pataç Kuyumculuk’ ta, Serkan Ortaç- Yusuf Paşaoğlu Ustaların yanında telkâri sanatına devam ettim. Artık çıraklık dönemini geçmiş kalfa olmuştum. Daha o yıllarda mesleğimi seçmiştim ve bütün enerjimi telkâri sanatını öğrenmeye vermiştim.

2000 yılında Ustabaşı oldum ve askere gidene kadar bu atölyede ustabaşı olarak çalıştım.

2008 yılının sonunda vatani görevimi bitirdim.

2009 yılında gümüş ve altın işlemeciliği üzerine 123046444 vergi numaralı ilk telkâri atölyemi açtım. O döneme kadar taşsız olarak işlenen telkâriyi, doğal taş ile harmanlayarak yeni bir stil geliştirdim.

2010 yılında Ankara Kültür Merkezi’nde ilk sergimi açtım.

2010 yılının mayıs ayında Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles Kenti’nde ikinci telkâri sergimi açtım.

2011 yılının Ağustos ayında İstanbul Taksim’de Kültür Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Altıneller Festivali’ne telkâri ustası olarak katılıp, telkâri yapımını performans olarak sergiledim. O günlerde her ne kadar usta olsam da sanatın sürekli kendini yenilemek olduğunu fark ettim.

2013  Şubat Ayı’nda Seda Sultan’ın tv8’deki  programına telkâri ustası olarak katılıp, canlı yayında telkâri sanatını icra ettim. Hayatımın farklı bir yöne doğru değiştiği anlardı diyebilirim, ilk canlı yayın denememdi, çok heyecanlı olmama rağmen iyi bir performans sergiledim. Canlı yayın performansımdan sonra tecrübelerimi ve bilgimi gelecek kuşaklara aktarmak için bir kitap yazmaya verdim. “TELKARİ SANATI VE YAPIM TEKNİKLERİ”  adlı kitabımı yazdım. Benden sonra yetişecek usta adaylarına bu kitap sadece bir önsöz niteliği taşımaktadır. Telkâri yapımında izlenecek olan yolları anlattığım kitap telkâri yapım tekniğini  ve telkâriyi anlatmaktadır. Asıl önemli kısmı ustanın hayal gücüne kalmaktadır.

2013 yılında Amerika’dan gelen davetle Anadolu Kültür Festivali’ne telkâri ustası olarak katılıp performans sergiledim.

2014 yılında hem atölye hem mağaza iç içe konseptli teşhir atölyemi açtım.

2015 yılı Şubat Ayı’nda Kültür Bakanlığı davetiyle Bitlis Altıneller programına katılarak; telkâri sanatının geçmişten günümüze kadar olan değişimini anlatıp, canlı yayında telkâri sanatını icra ettim. İkinci canlı yayın deneyimim olmasına rağmen heyecanım geçmemiş aksine iki kat artmıştı. İlk defa konuk olarak davet edilmiştim. Telkâriyi tanıtmak için bu çok iyi bir fırsattı. Program bittiğinde içimde haklı bir gurur vardı. Liseye kadar okumuş üniversiteye gitmemiştim. Okul hayatımı yarıda bırakmam olumsuz bir his olarak beni yıllarca rahatsız etmişti. Canlı yayından sonra anladım ki ben kendim için çok doğru olan bir şey yapmış ve telkâri sanatını yaşam biçimim olarak benimsemiştim. Çünkü beni telkâri kadar mutlu edecek hiç bir şey olmadığını düşünüyorum. 

2015 yılı Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dijital Medya Projesi’ne katılıp, Doç. Dr Behiç Alp Aytekin davetiyle üniversitede seminer verdim, derece alan çizimi canlı yayın atölye bağlantısıyla telkâriden işledim.

2016 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Telkâri Sanatçısı unvanını aldım. Halen telkâri sanatını aktif olarak gerçekleştirmekteyim. Bu hayatta herkes kendi hayat hikayesini yazar, ben küçükken hayran kalarak izlediğim telkâri ustalarının izinden gidip, hayallerimi gerçekleştirdim, sizin de hayallerinizi gerçekleştirebilmeniz dileğiyle... 

Ömer Ayseli Eserleri