Salih Önal - Çini - Geleneksel El Sanatları
Çininin asil rengi mavinin ağırlıkta olduğu ve geçmişin değerli esintilerinin hissedildiği Salih Önal eserleri evinizde sanat rüzgarları estirecek! Sanatı evinizde var etmek istiyorsanız bu özel seçkimiz tam size göre. Hemen sipariş verin, adresinize gönderelim!
Sanatçının Gözünden; hamur haline getirilmiş killi toprağın pişirilmesiyle yapılan, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş sırlı seramik ev eşyaları veya duvar panolarına “çini” denir. Çinicilik ise, kendine özgü yapım ve süsleme teknikleriyle yüzyıllardan beri yaşayan geleneksel Türk çini sanatının etrafında şekillenen zanaatkârlığı ifade etmektedir. Geleneksel Türk sanatlarından olan çini, 16. Yy da iznik çinileri ile zirveye ulaşmış ve genellikle mimari yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılmış bir seramik türüdür. Yapımında kuvars, cam tozu ve kil kullanılır. Bu malzemeler fırınlanıp öğütüldükten sonra hamur haline getirilip şekil verilir ve çeşitli aşamalardan sonra fırında pişirilir. Türkler çok eski zamanlardan beri , binalarını ve eşyalarını çinilerle süslemişlerdir. Yaklaşık bin yıllık bir geçmişe sahip olan, ilk örnekleri Karahanlılar dönemine ait yapılarda görülmeye başlayan çini sanatı, Karahanlıların, Uygurların, Harzemşahların, Gaznelilerin döneminde kullanılmış. Özellikle büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları zamanında gelenek haline gelmiştir. Daha sonra Osmanlı döneminde de bu gelenek devam ettirilmiş ve zirveye ulaşmıştır. Sonraki süreçte İznik’teki atölyeler değişik nedenlerle yavaş yavaş önemini yitirmeye ve kapanmaya başlamışlar üstünlük başka merkezlere özellikle Kütahya ya geçmiştir. Günümüzde geleneksel Türk el sanatı olarak hem İznik hem de Kütahya merkezli devam etmektedir. Unsur, çini sanatıyla ilgili bilgi ve becerilerin kuşaktan kuşağa aktarılmasının yanı sıra toplumsal uygulamalar, sözlü gelenekler ve dini ritüellerin yaşatıldığı mimarideki mekân algısının, doğaya ve evrene ilişkin pratiklerin, estetik görgünün ve mutfak kültürünün de gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir kültürel işleve sahiptir.
Sanatın eğitimi ile ilgili lise ve üniversite düzeyinde bir okul olmadığı için eğitimi hala geleneksel yöntemlerle usta çırak ilişkisi içerisinde yürütülmektedir. Halk eğitim merkezlerinde ya da özel atölyelerde yapılmaktadır. Ancak sanatın gelecek kuşaklara aktarılması hem yüzlerce yıllık bir geleneğin devam etmesi hem de bizden sonraki kuşakların bize ait olan sanatsal ve kültürel değerleri öğrenmeleri bakımından son derece önemlidir. Tüm bunların dışında bu sanatı icra etmeseler bile tarihi eserlerdeki çinilerin kıymetini bilmeleri ve sahip çıkmaları açısından da elzemdir.
BİYOGRAFİ
Salih Önal, 1975 yılında Bursa’da doğdu.
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi bölümü mezunudur.
1998 yılında sosyal bilgiler öğretmeni olarak İstanbul’da göreve başladı.
2013 yılına kadar ebru ve çini alanında eğitim aldı, sergilere katıldı. Yalova Merkez İmam Hatip Okulunda 2017-2018 eğitim öğretim yılında, öğrencilere ve yetişkinlere yönelik çini işlemeciliği eğitimleri verdi. Yalova Kent Müzesinde çini işlemeciliği sergisi açtı. Çalışmalarına devam etmektedir.